donderdag 15 september 2016

opruimen

Vandaag wordt de zolder geïsoleerd. De afspraak was vorige week al gemaakt dus ik had een week de tijd om boven te ordenen, weg te gooien, dan wel (nog) te bewaren. Al ruimende kom je dan zaken tegen.

Ken je dat: je pakt die ene doos die je heel zorgvuldig had dicht gevouwen. Eigenlijk heb je er nooit meer naar omgekeken, hoog uit om hem eens te verplaatsen van de ene hoek naar de andere. Je had de doos met inhoud en al zo kunnen weg kieperen zonder dat je alles had gemist. Maar nu je de inhoud gaat bekijken kun je het toch ook weer niet over je hart verkrijgen om alles weg te mikken. Zo kwam ik de doos met inhoud van de laatste 2 jaar van het atheneum weer tegen. Die staat dus al bijna 20 jaar boven. Verslagen in het Frans, Engels, Duits, van de lessen filosofie (retorica en ethiek), geschiedenis.... waarom heb ik het toch allemaal bewaard? Schiften, schiften, en nog eens schiften. Uhm..... verrek, nu snap ik waarom mijn docent Engels zo pissed was toen ik mijn centraal schriftelijk verknalde (ik had met een 9 kunnen slagen maar haalde voor mijn teksten een 4). En die lessen retorica en ethiek, die doe ik toch nog maar niet weg. Ze bevatten toch wel heel veel interessante informatie en logica. Hmmm... mijn rapporten.... oei, maar goed dat ik op het 4e rapport overging en de eerste 3 elk schooljaar vervielen. Als docent- zijnde zit ik toch wel te grinniken want ik ben wel uitgekookt te werk gegaan. Met de mentaliteit van toen had ik het met de huidige voortschrijdend jaargemiddelde rapporten nooit gered. Lang leve het overgangssysteem uit die tijd!

Oh, er wordt heus wel veel weggegooid hoor. Ik denk dat ongeveer een derde van de zolder al bij het grof vuil ligt op de stortplaats. Als morgenavond de zolder klaar is, gaat er geheid nog wel het een en ander weg. Opruimen is zo fase-gericht: de ene keer zeg je 'nog maar even niet weggooien', de andere keer gebeurt het zonder er bij te verblikken of verblozen. Een collega zei me onlangs:'je moet het zien alsof je gaat verhuizen. Dan gaat opruimen echt heel gemakkelijk'. Ik ga die strategie binnenkort eens toepassen. Eens zien hoeveel er daadwerkelijk verdwijnt.