zondag 30 oktober 2016

het kerstboomritueel

Tot voor een paar jaar hadden wij een echte kerstboom in huis. U kent het wel: boom met kluit die in een emmer of een kit gezet moet worden, waarna de kuip tot aan de rand bijgevuld werd met aarde. Elk jaar was dat een vast ritueel dat nooit zonder slag of stoot plaatsvond.

Het begon al met het 'kerstklaar-maken' van de huiskamer. Gordijnen werden gewassen, liefst een paar dagen van te voren, ramen gelapt, het halve huis omgebouwd omdat boom-lief in een bepaalde hoek van de kamer moet staan natuurlijk. Ik heb me destijds altijd afgevraagd waarom dat ding pas 1 dag van te voren in huis kon komen. Maar goed, boom verloor altijd naalden en je hebt niet veel aan het groene gevaarte als er nog maar weinig naalden aan zitten. In huis is het warm dus daar zal wel een reden hebben gelegen.
Boom moest buiten getopt worden om te voorkomen dat alles onder het hars kwam te zitten. Alleen dat was een waar kunststukje op zich want welke boom heeft er nu een rechte top? Ik ken ze niet. Met als gevolg dat je uiteindelijk de tak er bijna uit had gesneden. Oeps... daar had toch echt de piek op gemoeten. Hmmmm, dan maar geen piek? Even verder snijden.
Daarna kwam het volgende hoofdstuk: boom moest door de keuken naar de woonkamer, op een laken want anders lagen aarde en naalden overal dus ook op het parket in de woonkamer. Gaat zo lekker in de naden zitten, die zwarte troep. Zie dat er maar weer uit te krijgen.
Na wat geroep en gedraai krijgen we het gevaarte in de huiskamer zonder al te veel te verliezen. Dan krijgen we het volgende hoofdstuk: boom moet in kuip op tafeltje en daarna dient kuip te worden gevuld met aarde. Heel goed, maar.... boom dient ook recht te staan. En zie daar het grote probleem opdoemen want nu voelt ineens iedereen zich geroepen om te helpen, nou ja.... helpen? "hij staat scheef, beetje meer naar rechts, nee toch naar links en dan ook een beetje naar voren..... moet ie zo dicht bij de muur staan? Pas op, je neemt de gordijnen bijna mee..... Je morst aarde! Denk je ook een beetje om het parket? Hij staat nog te veel naar links, kun je nog een beetje trekken? Er zitten te weinig lichtjes bovenin.... en nou te weinig in het midden.... die kerstbal moet daar!"  
Op zo'n moment dreigt een mens even door te draaien. Daarom bonjour je iedereen de kamer uit. Wegwezen allemaal.
Als je dan alleen met boom bent daalt een zalig aandoende rust over je. Met op de achtergrond een kerstcd zachtjes aan wordt de boel afgemaakt. Kerststalletje erbij en klaar!

Sinds een aantal jaar hebben we een kunstkerstboom die we de 2e week van december zetten. Toegegeven: het is het toch net niet en de lucht van de naaldboom mis ik. Maar wat een enorme kalmte zonder die stress van het planten en snijden.