zaterdag 6 mei 2017

voortgang

Zoals u eerder hebt kunnen lezen, heb ik het fluitspelen weer opgepakt. Ik studeer nu weer een uurtje, soms anderhalf uur per dag. Het hangt er een beetje vanaf hoeveel tijd ik heb. Maar dat uurtje, dat is voor mij.

Mijn startpunt was, en is nog steeds, het verbeteren van mijn toon. Toonvorming op een fluit lijkt voor de leek heel eenvoudig: je blaast tegen de rand van het gat en voilĂ : een toon. Ging het maar zo gemakkelijk.

De waarheid en daarmee de moeilijkheid ligt iets gecompliceerder. Met simpel aanblazen kom je er niet. Je hebt heel wat meer nodig: ontspannen kaken, open en ontspannen keelholte, losse/ ontspannen lippen en een ontspannen kringspier rond de lippen waarbij alleen spanning ligt op de kleine opening die de luchtstroom naar de rand stuurt, ontspannen schouders, 'open' borstkas en flankenademhaling. Dit is bij absoluut nog maar het begin dat je nodig hebt voor een mooie toon.

Ik ben nu bezig met een etude waarin forte en piano elkaar bijzonder snel afwisselen. Lipspanningen veranderen heel snel van stand. Vergelijk het maar met het bekje van een goudvis (zo voel ik me nu tenminste wel wanneer ik de etude studeer.) Alleen wisselt de stand van de lippen nog vele malen sneller.
Naast het studeren van deze technieken is ook de ademhaling van belang: te veel lucht zorgt voor een te hoge toon die gemakkelijk overslaat naar bovengelegen toonhoogten. Te weinig lucht maakt de toon te laag, te week dan wel te slap, en laat de toon wegvallen. De kunst is om de luchttoevoer aan te passen aan de lipspanning. Bij de ademvoering en ademsteun wordt het hele lichaam gebruikt. Het is muzikale topsport. Voortdurend ben je aan het luisteren en reageren op wat er gebeurt en waar nodig, corrigeer je.

Het is voor mij altijd spannend waar ik eindig met een dergelijke etude. Van de week heb ik ook 2 eerdere studies gespeeld. Soms is het wel eens goed om heel even om te kijken naar wat je hebt geleerd.
Ik merkte dat de eerdere stukken me heel gemakkelijk af gingen. De speelsnelheid en -gemak waren beduidend toegenomen. Dat geeft mij veel voldoening. De huidige etude zal altijd een studiestuk blijven want ik ben er nog lang niet. Het is echter wel weer een flinke stap voorwaarts waardoor mijn nieuwsgierigheid in nieuwe en moeilijkere technieken is toegenomen.

We gaan vrolijk fluitend verder.